Achillespeesklachten

De achillespees is de grootste pees in het menselijk lichaam. Hij is erg sterk, maar moet ook tegen grote krachten bestand zijn. Deze pees loopt vanuit de kuitspieren richting het hielbeen en hecht daarop aan. Het nadeel van deze pees is dat hij slecht doorbloedt is. Wanneer de pees overbelast of ontstoken raakt, is de genezingstendens vaak traag.

Als de pees veel belast wordt, bijv. met sporten, dan kan deze achillespees chronische klachten geven. De structuur van de pees kan dan veranderen, in de vorm van verdikkingen of vermindering van het peesweefsel. Hierdoor wordt hij erg kwetsbaar.

Oorzaken

  • Verkeerde trainingsintensiteit;
  • Lopen op verkeerd schoeisel;
  • Lopen op een harde of gladde ondergrond;
  • Afwijkende voetstand en dus een afwijkend looppatroon.

Pijnklachten
Wanneer er klachten zijn aan de achillespees uit deze klacht zich over het algemeen aan het uiteinde, richting de aanhechting op de hielbeen. Soms zit de klacht hoger tot ongeveer 6 cm vanaf de aanhechting op de hak. Als er sprake is van een ontsteking dan uit zich dat in roodheid, warmte en zwelling rondom dit gebied. Bij overbelasting van de achillespees kunnen er opstartklachten ontstaan, of pijn bij het afwikkelen van de voet. In een ernstig stadia kunnen er zelfs klachten in rust aanwezig zijn.

Behandeling
De podotherapeut kan u advies geven over de belasting en de belastbaarheid van de voeten. Eventueel kan er hulp geboden worden bij de trainingsopbouw. De therapiemogelijkheden zijn: het aanmeten van podotherapeutische (sport)zolen, schoenadviezen, oefeningen en taping.