Beenlengteverschil

Vaak is er een beenlengteverschil aanwezig zonder dat dit opgemerkt wordt. Het ene been is dan langer dan het andere, hierdoor gaat het bekken ook scheef staan. Het kan rugklachten veroorzaken doordat er een dysbalans ontstaat van de rugspieren. Maar ook andere gewrichten, zoals de knieën en voeten kunnen pijnklachten opleveren doordat andere structuren in het lichaam het beenlengteverschil moeten compenseren.

Oorzaken

  • Door een operatie van heup / of knieën;
  • Bij kinderen kan er een beenlengteverschil aanwezig zijn doordat de benen niet gelijktijdig groeien;
  • Scoliose (kromming in de wervelkolom);
  • Congenitaal (aangeboren).

Pijnklachten
Er kunnen klachten ontstaan in het gehele bewegingsapparaat doordat het lichaam een nieuwe compensatie gaat zoeken om het lichaam ‘recht’ te laten bewegen. Het kan zijn dat bij het lange been de voet verder gaat doorzakken dan de andere voet. Hierdoor is de belastingduur van dit been langer en kunnen er pijnklachten ontstaan in deze voet. Ook de knie kan hierdoor meer naar binnen draaien, met als gevolg overbelasting van structuren aan de binnenkant van de knie.

Behandeling
Wanneer er geen klachten zijn en het beenlengteverschil is minimaal, dan is therapie niet altijd noodzakelijk. Indien er wel klachten zijn kan er gekozen worden voor een hakverhoging in de schoen van het korte been om het verschil in beenlengte op te vangen. Wanneer een standsafwijking in de voet aanwezig is kan er ook een steunzool gemaakt worden met daarin de hakverhoging verwerkt. Indien het beenlengteverschil groter is dan 1 a 1,5 cm, dan dient de verhoging door de schoenmaker onder de schoen gemaakt te worden.