Doorgezakte voorvoet
Het voetgewelf/voetboog van de voorvoet kan naarmate de leeftijd vordert doorzakken of inzakken. Dit betekent dat de bolling die van nature in de voorvoet zit wat platter wordt. Normaal gesproken liggen de kopjes van de middenvoetsbeentjes niet op een lijn, maar maakt het kopje van de grote teen en van de kleine teen het meeste contact met de grond. Wanneer er sprake is van een doorgezakte voorvoet komen alle kopjes van de middenvoetsbeentjes, dus ook de 2e, 3e en 4e op een lijn te liggen. Hierdoor wordt de voorvoet ook wat breder. Het kan zijn dat er hierdoor een grotere schoenmaat gekozen moet worden. Over het algemeen worden de banden en pezen bij het ouder worden slapper, hierdoor kan het voetgewelf niet zo goed in stand gehouden worden.
Oorzaken
- Ouderdom
- Door verandering hormoonspiegel zwangerschap
- Standsafwijking van de rest van de voet.
- Soms aangeboren
Pijnklachten:
De kopjes van het 2e, 3e en 4e middenvoetsbeentje zijn niet gebouwd om de druk, die nu als gevolg van de inzakking van het voetgewelf ontstaat, op te vangen. Hierdoor ontstaat er hyperpressie (overdruk). Daardoor kunnen er allerlei klachten ontstaan, bijvoorbeeld de ontwikkeling van eelt en likdoorns. Ook het kapsel van deze gewrichten kunnen geïrriteerd of overbelast raken.
Behandeling:
De podotherapeut kan een steunzool maken waarbij de voorvoet een goede ondersteuning krijgt en het voetgewelf weer ondersteund wordt. De delen van de voeten die overbelast werden worden daardoor ontlast.