Hallux abducto valgus (scheefstand grote teen)

Bij een hallux abducto valgusstand wijst de grote teen naar binnen en het 1e middenvoetsbeentje naar buiten. Hierdoor gaat het gewricht uitsteken en deze kan groter en dikker worden. De voorvoet wordt breder en andere tenen kunnen in de knel raken. Het ontstaan van een hallux abducto valgus is vaak erfelijk en het heeft veelal te maken met het voettype. Wanneer de middenvoet teveel naar binnen kantelt (overproneert), wordt het grote teen gewricht teveel naar binnen gedrukt waardoor de scheefstand verergerd.

Het grote teengewricht wordt daardoor op de verkeerde manier afgewikkeld en geeft een verstoring in het gangpatroon. Dit kan zich uiten in overdruk op andere middenvoetsbeentjes of pijnklachten in het gewricht zelf.

Oorzaken

  • Erfelijk;
  • Te smalle of te kleine schoenen;
  • Verkeerde voetstand;
  • Door een trauma.

Pijnklachten
Er kunnen slijtage klachten ontstaan in het grote teengewricht. Ook kunnen andere gewrichten van de middenvoetsbeentjes overbelast raken waardoor o.a. het kapsel geïrriteerd kan raken. Tenen kunnen door beknelling eelt of likdoorns gaan vertonen. Pezen en spieren in de gehele voet kunnen overbelasten als gevolge van de verstoorde afwikkeling in de voeten.

Behandeling
De podotherapeut kan een steunzool vervaardigen om de functionaliteit van de voeten te verbeteren en door bijvoorbeeld de druk rondom het grote teengewricht te verminderen. Wanneer er huidproblemen zijn ontstaan bij de tenen kan er een orthese gemaakt worden ter bescherming en ‘correctie’ van de teenstand. De scheefstand van de grote teen is niet te verhelpen. Dit kan alleen middels een operatie. Wel kunnen pijnklachten verminderen en kan verergering van de voetstand tegen gegaan worden.